Siguranta in atelier: cerintele bancurilor de lucru
In acest articol vom vorbi despre caracteristicile fundamentale pe care trebuie sa le aiba un banc de lucru pentru a fi sigur si functional, chiar si in cele mai mici ateliere.
Sa incepem cu elementele de baza: pentru cine este esential un banc de lucru
Bancurile de lucru sunt indispensabile tuturor lucratorilor, atat cei pe cont propriu, cat si pentru companii, care desfasoara o parte din lucru in service sau care, din cauza cerintelor de timp, prefera sa taie sau sa construiasca piese de schimb direct in atelier mobil, economisind astfel timp si, de asemenea, bani, care se vor reflecta in pretul final catre client, cu siguranta mai competitiv decat concurenta. Sunt excelente si pentru cei care, chiar nefiind liber profesionisti, vor sa aiba garajul in ordine si cu toate sculele la locul potrivit.
La ce sa fii atent cand te decizi sa cumperi un banc de lucru
- Primul lucru la care trebuie sa acorzi atentie este capacitatea de incarcare a bancului de lucru; daca treaba ta este cea de mecanic auto iti recomandam un banc cu o sarcina care duce minim 1000 kg, care sustine foarte bine piesele mai grele, precum motorul. O capacitate atat de mare nu numai ca iti permite sa sustii mai bine greutatea pieselor de schimb pe care decizi sa le pui pe blat, dar iti permite si sa nu stresezi prea mult blatul avand in vedere ca ai o munca de rutina. O capacitate de incarcare mare iti permite si garanteaza o durabilitate in timp mult mai mare pentru bancul pe care il achizitionezi.
- Materialele bancului de lucru: evident nu toate bancurile sunt la fel si fiecare dintre ele se potriveste bine unui tip de lucru; principalele modele sunt din metal sau lemn. Metalul are o rezistenta mai mare la solicitari precum loviturile de ciocan, sudurile si flacarile oxigenate, in timp ce lemnul este mai flexibil si mai bine utilizabil pentru acele lucrari de precizie in care aceasta caracteristica este necesara. Un exemplu este cel al unui ceasornicar, care, fiind nevoit sa efectueze operatiuni precise si delicate, ar trebui sa prefere lemnul metalului.
- Spatiu in atelier: daca un atelier este mic, este esential sa ai o mai buna gestionare a spatiului, atat pentru a avea o calitate mai buna a muncii, cat si pentru siguranta, deoarece prea multe lucruri intre ele ar risca sa te impiedice sa te concentrezi asupra muncii pe care o faci; sfatul nostru este sa instalati un banc de lucru in apropierea locului unde efectuati reparatiile, poate intr-un colt, unde ai avea totul la indemana si pregatit de lucru. Putem garanta ca in timp vei economisi iar instrumentele vor avea locul lor si nu s-ar pierde.
- Umiditatea in atelier: putini o observa, dar un atelier expus la umiditate excesiva ar risca sa-ti rugineasca bancurile de lucru in cel mai scurt timp! Acesta este motivul pentru care ne acoperim bancurile de lucru cu pulberi epoxidice, care, aderand la metal ca un magnet (aderenta electrostatica), protejeaza metalul atat de tratamente chimice umede si agresive. Pe scurt, daca folosesti acizi, baze sau vopsele deosebit de agresive, nu vei avea nicio problema cu bancurile noastre de lucru, concepute sa reziste acestor agenti.
Pune bancul de lucru intr-o zona luminoasa
Avand in vedere ca lucrezi pe bancul de lucru si ca il folosesti pentru munca ta zilnica, una dintre cele mai importante caracteristici pentru a folosi la maxim mese de lucru este amplasarea lor in zone cu lumina. Te sfatuim sa le asezi intr-un loc cu lumina directa de la o fereastra, si sa ai un spatiu ventilat, mai ales daca utilizezi agenti chimici potential periculosi. In lipsa ferestrelor, este potrivita si o lampa care lumineaza direct blatul, de preferinta alba, pentru a nu schimba perceptia culorilor.
…nu uita curentul!
Acum ca stii unde sa iti instalezi bancul de lucru si la ce sa ai grija, nu uita de alimentarea la curent! Suna banal, dar daca ai nevoie de un banc de lucru, cu siguranta folosesti si unelte electrice, precum burghie, filetante, ferastrau etc. Daca nu ai o priza in apropiere, dar crezi ca acel loc este perfect pentru toate caracteristicile de mai sus, suna la un electrician pentru a pune priza chiar in spatele bancului de lucru sau cumpara un prelungitor bun, care va trebui sa-l montezi pe partea laterala a bancului si sa-l blochezi cu mici incuietoare, pentru a nu risca sa te impiedici de el sau sa-l tai, in timp ce transporti unelte grele cu caruciorul.
Multumim ca ai citit pana aici si nu uita, bancul de lucru nu este o cheltuiala, ci o investitie care te va face sa recuperezi timp si bani!